Nederland
Europa
Klimaatverandering
Katrina
Overstromingsrisico
Overstromingstypes
 
       
       
   
Quizzen
Spellen
Opdrachten
Virtuele tour
 
       
FLOODsite Logo
Informatie
Activiteiten
Downloads
English Nederlands

Overstromingen in New Orleans in 2005 veroorzaakt door de cycloon Katrina

De aankomst van de orkaan Katrina.
De aankomst van de orkaan Katrina
(geanimeerd).
Bron: Wikipedia

Op 29 augustus 2005 raasde de orkaan Katrina over de staat Louisiana in de Verenigde Staten van Amerika. Ongeveer een miljoen mensen uit Louisiana zijn geëvacueerd. Op 28 augustus was er 30% kans dat Katrina over New Orleans zou gaan. Uit de stad New Orleans is ongeveer 80% van de 500.000 inwoners vertrokken voor de orkaan langs trok. De achterblijvers kregen te maken met zware overstromingen nadat de dijken op vele plaatsen doorbraken. Ongeveer 80 % van de stad kwam onder water te staan. In sommige wijken enkele meters diep. Onder de achterblijvers vielen ongeveer 1100 dodelijke slachtoffers. Ongeveer 100.000 huizen werden getroffen, de geschatte schade is 30 miljard dollar (Bron: HKV Lijn in Water en TU Delft, 2007. Twee jaar na Katrina). Een aantal kleinere plaatsen in de omgeving werden zwaar getroffen door de orkaanwind en de regens.

Locatie en overzicht van New Orleans.
Locatie en overzicht
van New Orleans.
Bron: TU Delft

Louisiana is vlak en aan de kust moerassig. New Orleans ligt in de delta van de Mississippi aan de Golf van Mexico, onder de zeespiegel naast een groot meer, Pontchartrain. Het heeft een subtropisch klimaat.

Een orkaan is een storm met enorm harde wind die rondraait rondom een oog waarin het bijna windstil is. Zo’n storm kan alleen ontstaan boven water van minstens 27˚C warm. In dit filmpje van Schooltv zie en hoor je er meer over.

Uiteindelijk is de orkaan vlak langs New Orleans gegaan. De schade door de wind en de regen viel relatief mee, maar de werkelijke verwoesting begon toen de waterkeringen het op vele plekken begaven en het water de stad in stroomde. Het water in de meren Pontchartrain en Borgne was zo hoog opgestuwd door de wind dat de druk op de waterkeringen te groot werd.

Hier kun je stapsgewijs zien waar de dijken het begaven en hoe het water de stad binnen drong.

Verder