Nederland
Europa
Klimaatverandering
Katrina
Overstromingsrisico
Overstromingstypes
 
       
       
   
Quizzen
Spellen
Opdrachten
Virtuele tour
 
       
FLOODsite Logo
Informatie
Activiteiten
Downloads
English Nederlands

De waterkringloop

De aarde is voor ongeveer 70 procent van het oppervlak bedekt met water. Van al het water op aarde is minder dan 3 procent zoet. Het meeste daarvan is ijs op de polen of in gletsjers. Slechts 0,014 procent van het water kan gebruikt worden door mensen.

De zon verwarmt het water in de oceanen en zeeën. Een deel van het water wordt gas, het verdampt of evaporeert. Hoog in de atmosfeer koelt de waterdamp af en vormt kleine waterdruppeltjes in de lucht (condensatie). De waterdruppeltjes samen zijn wolken. Een deel van de wolken regent uit boven zee. Dit is de korte waterkringloop.

In de lange waterkringloop gaan de druppeltjes op een langere reis. De wolken drijven op luchtstromen en komen boven land. De neerslag valt uit de wolken in de vorm van regen, hagel of sneeuw. Het valt op land of in een meer of rivier. Water dat op het land valt, kan daar blijven als sneeuw of is. Het kan ook infiltreren in de bodem en door bodemdeeltjes opgenomen worden zoals water in een spons (bodemwater), waarmee het beschikbaar wordt voor planten. Als het water de grotere holtes in de bodem opvult dan noemen we dat grondwater. Grondwater beweegt zich door de bodem en kan uitkomen in een rivier of een meer, onder of boven de grond. De neerslag kan ook over het oppervlak afstromen en dan in de zee, een rivier of meer uitkomen. En het kan natuurlijk ook weer verdampen ergens op deze reis.

De animatie laat de lange waterkringloop zien, in een vereenvoudigde vorm. Kijk hoe het water evaporeert, condenseert, neerslaat en infiltreert.

Als je weet wat deze woorden betekenen, probeer dan eens de hydrologiequiz!

Deze animatie laat de waterkringloop zien.
Terug naar overstromingstypes